• Telefon

    +90 538 090 87 65 +90 312 284 02 04
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

Seboreik keratoz, adeta sonradan deriye yapıştırılmış gibidir, dondurularak ya da elektirikle yakılarak kolayca tedavi edilebilir. Cerrahi olarak deriyi derince kesip çıkartılmasına gerek yoktur.

Seboreik keratoz nedir?

Derinin keratinosit adı verilen hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan ve sıklıkla orta yaş sonrası ortaya çıkan iyi huylu deri tümörleridir. İlk çıktıklarında solar lentigo (güneş lekesi) benzeri deriyle aynı seviyede olup, sonradan kabararak pürtüklü, kaba, kuru ve üzeri çatlak çatlak görünümlü bir hal almaya başlar. Açık/koyu kahverenkli, siyah ve nadiren pembe renklidir. Yuvarlak veya oval, düzensiz şekil ve kenarlı olabilir. Büyüklükleri ortalama 0.5-2 cm arasındadır ama bazen çapları 5-6 cm.e çıkan dev seboreik keratozlar görülebilir. Bir tane olabilecekleri gibi, çok fazla sayıda (50-60 adet) da olabilir.

Neden oluşur?

Neden oldukları bilinmemektedir, bazı kişilerde genetik yatkınlık söz konusudur.

Vücudumuzun hangi bölgelerinde görülür?

Yüz, boyun, gövde, kasıklar, kadınlarda göğüs altları en sık görülme bölgeleriyse de, saçlı deri, genital bölge gibi derinin hemen her yerindede ortaya çıkabilir.

Tehlikeli midir? 

Kötü huylu değildir ve  kötü huylu bir tümöre dönme riski de yoktur. Nadiren kaşıntı yapabilir. Birçok hastada kozmetik olarak rahatsızlık nedeni oluşturur. Öte yandan, kısa süre içinde (3-6 ay gibi), çok sayıda seboreik keratoz çıkması iç organlarla özellikle sindirim sistemiyle ilgili bir kanserin bulgusu olabilir.

Nasıl tanı konur?

Çoğu kez klinik muayene tanı için yeterlidir ama dermoskopik inceleme ile tanı desteklenmelidir. Özellikle tek sayıda olduğu bazı durumlarda Verrüköz Melanomdan (ben kanseri) ayırt edilemiyebilir ki, böyle şüpheli bir durumda mutlaka biyopsi alınması gerekir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi edilmeleri şart değildir. Kozmetik amaçlı olarak tedavide en sık kullanılan yöntem kryoterapidir (sıvı nitrojen içeren sprey ile dondurma). Elektrokoter ve küretaj (elektirikle yakma ve kazıma) da yapılabilir ama cerrahi olarak kesilip çıkarılmalarına gerek yoktur.