• Telefon

    +90 538 090 87 65 +90 312 284 02 04
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

GENİTAL SİĞİL nedir?

İnsan papilloma virüsünün (HPV=human papilloma virüs) yol açtığı, cinsel ilişkiyle bulaşan ve genital bölgede ortaya çıkan deri enfeksiyonudur. Virüsün bulaşından hastalığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre (kuluçka süresi) çok değişkenlik gösterir. Bazı hastalarda bulaştan kısa süre sonra siğiller ortaya çıkarken, diğerlerinde yıllar sonra hastalık bulguları ortaya çıkabilmektedir.

Nasıl bulaşır?

Cinsel yolla bulaşır, ama bulaş için tam bir ilişki olması şart değildir, sadece cinsel bölge derisinin diğer kişinin derisiyle teması ya da sürtünmesi de bulaş için yeterlidir.

Nerelere yerleşir?

Ön genital bölge (iç çamaşırın ön kısmının kapladığı alan, erkeklerde penis, skrotum, kadınlarda büyük ve küçük dudaklar) ve/veya anal bölgeye (makat çevresine) yerleşir.

Siğilerin görünümü nasıldır?

Deri renginde ya da kahverenkli, düzgün yüzeyli veya karnıbahar gibi pürtüklü görünüme sahip olan kabarıklıklar şeklindedir. Büyüklüğü ortalama 2mm-2cm arasında değişkenlik gösterebilir. Nadiren bir tane olup yıllarca böyle kalabilirse de, genellikle virüsün yayılmasına bağlı olarak çok sayıda olur.

Ağrı, kaşıntı benzeri bulgular verir mi?

Hayır, genellikle hasta hiçbir şey hissetmez, hatta tek sayıda olduğu zaman onu uzun süredir var olan bir “ben” zannedebilir. 

Tanısı nasıl konur?

Tanıda genellikle klinik muayene yeterlidir, bazen dermoskopik muayeneye de gerek duyulabilir. Nadiren şüpheli durumlarda deriden küçük bir örnek (biyopsi) almak gerekebilir.

Tanı için kan tetkiki yapmaya gerek var mıdır?

Genital siğil tanısı kan tetkikiyle konamaz. Öte yandan, eğer cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalığı almışsanız bu yolla bulaşabilen diğer hastalıkları da almış olma riski taşıyorsunuz demektir. İşte bu nedenle AIDS, sifiliz (frengi), genital herpes (uçuk), hepatit B ve hepatit C gibi cinsel ilişkiyle bulaşan diğer hastalıkların varlığının araştırılması açısından kan tetkiki yaptırmanız gerekir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Kryoterapi (sıvı nitrojen ile dondurma), koterizasyon (elektirikle yakma), asitli ilaç uygulama, krem sürme gibi farklı tedavi seçenekleri vardır. Siğillerin yerleştiği bölge, büyüklük ve sayılarına göre tedavi yöntemine karar verilir. Seans sayısı hastadan hastaya değişkenlik göstermekle birlikte tedavi süresi genellikle birkaç ay sürer.

Tekrar etme riski var mıdır?

Tedavi sonrası tekrar etme olasılığı vardır çünkü normal görünümlü deride bile virüs halen mevcut olabilir. Özellikle tedavi sonrası ilk 3-6 ayda sık tekrar görülebilir.

Tedavi sonrası bulaştırma riski devam eder mi?

Aktif hastalık varken bulaştırma riski en fazla olmasına rağmen, tedavi sonrasında da bulaştırma riski halen vardır.

Genital siğillerin önemi nedir?

İnsan papilloma virüsü (HPV) kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine neden olan virüstür. Her ne kadar virüsün 100’den fazla çeşiti varsa da ve siğile yol açan tiplerin  (HPV tip 6,11) kanser yapma riski düşük olsa da, virüsün bir tipini alanlar kanser açısından riskli diğer tiplerini de (HPV tip 16,18,31,33 gibi) almış olabilir. Dolayısıyla, kendinde ya da cinsel eşinde aktif siğil veya öyküsü olan kadınlar mutlaka jinekolojik muayene olmalı ve rahim ağzı kanseri için erken tanı koyma yöntemi olan PAP smear testini düzenli olarak yaptırmalıdır. Erkek hastalar da genital siğil tanısı aldıklarında, bu konu hakkında cinsel eşlerini hemen bilgilendirmelidir.

Genital siğilden nasıl korunurum?

En güvenli yöntem virüsü taşımadığı bilinen bir cinsel eşle yani tek eşli ilişki yaşamaktır. İlişki sırasında kondom kullanmak korunmaya yardımcı olur ama kondomun kaplamadığı deri alanlarından da bulaşabileceği unutulmamalıdır. Aktif siğili olanlar tedavi olana kadar cinsel ilşikiye girmekten kaçınmalıdır.

Aşı ile korunma mümkün müdür?

En iyi korunma yöntemi henüz cinsel hayatı başlamamış ergenlik dönemine giriş yaşlarında olanları (12-13 yaş civarı) aşılamaktır. Ancak, daha ileri yaşlarda olanlara da aşı yapılabilir.

Siğil sayısının artmaması için ne gibi önlem alınabilir?

Aktif siğili olanlar o bölgenin epilasyonu sırasında traş makinası, jilet, tüy dökücü krem ve sonrasında spatulayla kremi kazıma gibi virüsün yayılmasına neden olabilecek yöntemlerden kesinlikle kaçınmalıdır. Epilasyon için en uygun yöntem makasla kılları deriye yakın bir yerinden kesmektir. Aynı şekilde siğillerin olduğu bölgeyi kaşımak da virüsün yayılmasına ve yeni siğillerin çıkmasına yol açabilir.