• Telefon

    +90 538 090 87 65 +90 312 284 02 04
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

      Trikoskopik muayene yapmak adeta, ormana sadece uzaktan bakıp anlamaya çalışmak yerine, 

                         içine dalıp ağaçları, köklerini ve toprağı yakından görmeye benzer... 

TRİKOSKOPİK muayene nedir?

Saçlı deri ve saç tellerinin dermoskop kullanılarak muayene edilme yöntemidir.

Nasıl uygulanır?

El dermoskopu ya da videodermoskop kullanılarak uygulanır. Dermoskopun mercekli kısmı saçlı deriye dokundurularak saçlı derinin her yeri ve saç telleri incelenebilir. Çıplak gözle seçilemeyen birçok ayrıntı görülerek, kısa süre içinde doğru tanıya ulaşılabilir. Videodermoskop kullanılması görüntülerin 20-1000 kat büyütülerek bilgisayar ekranında detaylı olarak incelenmesine ve istenilen görüntülerin fotoğraflarının çekilip saklanması olanak verir. Tedavi öncesi, takibi ve tedavi sonrasında çekilen saçlı deri fotoğrafları uygulanan tedavinin etkinliğini değerlendirmekte de çok işe yarar. 

Hangi saç hastalıklarında kullanılır?

Başta saç dökülmeleri olmak üzere her çeşit saç hastalığının (saç teli bozuklukları, kepeklenme, saçlı deri sedefi gibi) tanısında kullanılır. 

Her dermatolog trikoskopik muayene yapabilir mi?

Trikoskopik muayene yapılabilmesi ciddi bir eğitim süreci gerekmektedir. Zira dermoskopla deriye bakmak bir büyüteçle bakmak kadar kolaysa da, görülen bulguların tanınması, yorumlanması ve doğru tanı konması yoğun bir bilgi birikimi ve tecrübe isteyen bir durumdur. 

Dermoskopik muayene deriden biyopsi alma gerekliliğini her zaman ortadan kaldırır mı?

Saç hastalıkları ve trikoskopik muayenede tecrübeli bir dermatolog birçok saç dökülmesinde doğru tanıya kısa bir süre içinde ulaşabilir. Öte yandan, skar bırakan yani kıl kökünü (folikül) harap edip tekrar aynı yerden saç çıkmasına olanak tanımayan saç dökülmelerinde kesin tanı için mutlaka saçlı deriden biyopsi alınmalıdır. Nadiren, skar bırakmayan yani kıl kökünde kalıcı hasar yapmayıp yeniden saç çıkmasını engel olmayan saç dökülmesi tiplerinde de biyopsi alma ihtiyacı duyulabilir.

Saçlı deri biyopsisi nasıl alınır?

Skar bırakan saç dökülmeleri için ideal yöntem 2 adet 4 mm çaplı biyopsi alınmasıdır. Biyopsi yerinin belirlenmesi çok önemlidir, trikoskopik muayene ile hastalığın en aktif olduğu bölge seçilmelidir. Aksi takdirde, patolojik tetkik sonucu doğru tanı koymak için yeterli olmayacaktır. Önemli başka bir konu da, alınan örneklerinin saç hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir patolog tarafınca değerlendirilmelisinin gerekliliğidir.

Skar bırakmayan saç dökülmeleri için nadiren biyopsi alma ihtiyacı duyulur, genellikle 1 adet 3-4 mm çaplı örnek almak yeterli olur.

Saçlı deriden biyopsi almak zor bir işlem midir? Ne kadar sürer?

Lokal anestezi (işlem yapılacak bölgeye ince uçlu bir iğneyle ağrı duymamayı sağlayacak ve kanamayı azaltacak ilaç enjekte edilmesi) eşliğinde yapılır. Saçlı deri kan damarlarından çok zengin bir bölge olduğu için, ilacın etki ederek kanamayı azaltması için yaklaşık 15 dk kadar beklenir. Bu arada, biyopsi alanıda tamamen uyuşmuş olur, 3-4 mm’lik punch biyopsi aletleriyle ağrısız bir şekilde kolayca örnekler alınır, gerekli durumlarda 1-2 adet dikiş atılabilir. Tüm işlem yaklaşık 30 dk içinde biter. Dikişler, biyopsiden 10 gün sonra alınır.