• Telefon

    +90 538 090 87 65 +90 312 284 02 04
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

          Bazen olayları çözmek için sadece dışarmak bakmak yetmez, toprağı kazıp derinlere inmek gerekir...

BİYOPSİ

Deriden biyopsi hangi durumlarda alınır?

Klinik muayene ve yardımcı diğer tetkikler (dermoskopik muayene, mikroskopik inceleme gibi) tanı koymak için yetersiz kaldığında ya da kesin tanısı sadece dokunun patolojik inceleme sonrası konulabilen/konması gereken deri kanserleri, kronik deri hastalıkları ve doktorun gerekli gördüğü şüpheli durumlarda alınır.  

Nerelerden biyopsi alınabilir? 

Deri, saçlı deri, mukozalar (ağız içi, genital bölge gibi) ve tırnaklardan biyopsi alınabilir. Şüphenilen hastalığın özelliğine göre biyopsi yeri ve sayısı değişkenlik gösterir. 

Nasıl alınır?

Dermatologların en çok tercih ettiği yöntem "punch biyopsi" adı verilen tek kullanımlık steril aletlerle biyopsi almaktır. Bunların büyükleri 2-15 mm arasında değişmekteyse de, deri biyopsilerinde en sık 3 mm, saçlı deri biyopsilerinde ise 4 mm.lik olanlar tercih edilmektedir. 

Deriden biyopsi almak zor bir işlem midir? Ne kadar sürer?

Lokal anestezi (işlem yapılacak bölgeye ince uçlu bir iğneyle ağrı duymamayı sağlayacak ve kanamayı azaltacak ilaç enjekte edilmesi) eşliğinde yapılır. Deride 1-2 dk, saçlı deride kanamayı da azaltmak amacıyla ortalama 15 dk kadar beklenir. Sürenin sonunda tamamen ağrısız bir şekilde örnekler alınır, gerekli durumlarda 1-2 adet dikiş atılabilir. İşlem süresi biyopsi alınan bölge, biyopsi sayısı ve dikiş atılıp atılmamasına göre 5-20 dk arasında değişir. 

Dikişler ne zaman alınır?

Yüzde 5-7 gün, boyunda 7. gün, saçlı deride 10. gün, gövde, kol ve bacaklarda ise ortalama 14. günün sonunda dikişler alınabilir. Enfeksiyon bulgusu yoksa dikiş üzerine sadece katı beyaz vazelin sürmek yeterlidir.