• Telefon

    +90 538 090 87 65 +90 312 284 02 04
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

KİRAZ ANJİYOM nedir?

Derinin damarlarından köken aldığı için kiraz renginde olan, düzgün yüzeyli, ortalama 0.5-2cm büyüklükte olan iyi huylu deri kabarıklıklarıdır. Halk arasında "Kırmızı ben" ya da "Damar beni" olarak adlandırılmalarına rağmen, gerçek bir ben (nevüs) değildir. Genellikle 30'lu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Tek ya da çok sayıda olabilir.

Neden oluşur? 

Neden oldukları bilinmemektedir, bazı kişilerde genetik yatkınlık (kalıtsal miras) söz konusudur.

Vücudumuzun hangi bölgelerinde görülür?

En sık gövdeye yerleşir.

Önemli/korkulacak kabartılar mıdır? 

Kötü huylu değildir ve kötü huylu bir tümöre dönme riski de yoktur. Nadiren travma sonrası kısa süreli kanama yapabilir. Öte yandan, çok fazla sayıda kiraz anjiyomu olanlarda altta yatan olası bir karaciğer hastalığı sorgulanmalıdır. Östrojen tedavisi görenlerde de sayılarında artma olabileceği bilinmektedir. 

Nasıl tanı konur?

Çoğu kez klinik muayene tanı için yeterlidir ama dermoskopik inceleme ile tanı desteklenmelidir. Özellikle tek sayıda, büyük çaplı, parlak kiraz kırmızısı yerine, kırmızı-mor-siyahımsı renkte olursa biyopsi yapılarak tanının doğruluğu kesinleştirilmeli, kötü huylu bir deri tümörü olmadığına emin olunmalıdır.  

Tedavisi nasıl yapılır? 

Tedavi edilmeleri şart değildir. Kozmetik amaçlı olarak tedavide en sık kullanılan yöntemler elektrokoter (elektirikle yakma) ve lazer işlemidir.