• Telefon

    +90 538 090 87 65 +90 312 284 02 04
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

SEBOREİK DERMATİT (yağlı ekzema) nedir?

Halk arasında  "yağlı ekzema" ya da “saçta kepeklenme” olarak bilinen hastalığın tıbbi adıdır.

Vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Sebase bezlerin (yağ bezleri) yoğun olduğu bölgelerde görülür. En sık saçlı deri, kaşlar, kirpik dipleri, burun kenarları, kulak içi ve arkası, sakal olmak üzere göğüs arası, sırt orta kısım, koltuk altı ve kasıklar gibi kıvrım bölgelerinde de görülebilir.

Nedeni nedir?

Çok iyi bilinmemektedir. Kişisel yatkınlık, sebase bezlerin salgıladıkları sebumun bir tür mantar türünün üremesi için uygun ortam yaratması, androjenik hormonlar, derideki faydalı mantar ve bakteri miktarlarında değişiklik (mikrobiota değişikliği) ana nedenleri olarak kabul edilmektedir.

Hangi yaşlarda görülür?

En sık bebeklik döneminin ilk 3 ayında (%70), halk arasında “konak” adı verilen, saçlı deride sarı kahverenkli kepeklenme şeklinde görülür. Çocukluk döneminde çok nadirdir, ergenlik dönemi sonrasında da her yaşta ortaya çıkabilir.

Görünümü nasıldır?

Saçlı deride en hafif şeklinde saç tellerinin üzerinde gevşek, kolayca dökülen beyaz renkli kuru kepekler şeklinde görülür. Şiddeti arttıkça deride kızarıklık ve üzerlerinde yapışık kalın sarı-beyaz renkli kepekler olarak ortaya çıkar. Saçlı deri dışında kalan bölgelerde de (yüz, kulak, burun kenarları gibi) kırmızı bir zemin üzerinde ince/kalın kepeklenmeler şeklinde görülür.

Seyri nasıldır?

Bebeklikte ortaya çıkan en geç 2 yaş civarında gerilerken, yetişkinlerde kronik (uzun süreli) bir seyir izler. Uygun tedaviyle geçer ama ara ara tekrar etme riski yüksektir.   

Hastalığı arttıran faktörler nelerdir?

Stres en önemli tetikleyici faktördür. Soğuk ve kuru hava da şiddetlenmeye yol açabilir.

Tanı nasıl konur?

Muayenede tipik klinik görünümün izlenmesiyle konur. Saçlı deride sedef hastalığından ayırt etmek için dermoskopik inceleme yapmak gerekir

Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide amaç hastalığı kontrol altına almak ve alevlenmelerine mümkün olduğu kadar engel olmaktır. Hafif şiddette olanlarda ilaçlı şampuanlar, krem ve losyonlar, şiddetli vakalarda ise ağızdan ilaçlar kullanılır.